Név: Regisztráció
Jelszó:

Most itt vagy: Fórum >> Seth szövegei >> Hiedelmek, hitek, ideák

1 |
db/lap
prior | 2010-05-25 21:20:46 Válasz erre Adatok E-mail (88)
Eddigi hozzászólásai:
77 db

    "A hasonló ideákkal rendelkező emberek megerősítik egymás hiedelmeit. Némi meg nem értésbe ütközhetsz, amikor hirtelen úgy döntesz, hogy hiedelmeid megváltoztatásával megváltoztatod a valóságodat - a körülményektől függően tarthatsz egészen más irányba, mint a csoport, ahová tartozol. A többiek szükségesnek érezhetik megvédeni az ideákat, amelyeket előzőleg mindannyian maguktól értetődőnek fogtatok fel. Ilyen esetekben összeolvadhatnak a hiedelmeitek. Mindenkinek megvannak a maga elképzelései a valóságról, és ezeket az elképzeléseket tökéletesen érvényesnek tűnő okok támasztják alá. A szükségletek kielégítést nyernek. Amikor hirtelen módosítod a hiedelmeidet, akkor a csoportban már nem vagy ugyanabban a helyzetben - már nem azt a játékot játszod.
    A csoporton belül egyszer csak már nem elégítesz ki egy bizonyos szükségletet. Ez érinti a közvetlen viselkedést - és mondjuk - a társadalmi kölcsönhatásokat.
    ...
    Akkor egy ideig megélheted a veszteség érzését, ahogyan a hiedelmek egyik csoportjától a másik felé haladsz. Mások azonban, akik osztják az új hiedelmeidet, vonzódnak hozzád, te pedig hozzájuk. Erről még többet is fogok mondani, de ez addig is megmagyarázza például, hogy egy kalóriát aggályosan számlálgató ember, aki hirtelen elhatározta, hogy lefogy, miért ütközik leplezett vagy akár nyílt ellenállásba a családja vagy a barátai részéről; az új megoldásokra jutó ember miért találhatja egyszer csak úgy, hogy a kartársai nevetségének tárgya; hogy az alkoholista, aki eltökéli, hogy többé nem iszik, miért találja úgy, hogy mások egészen nyíltan kísértik vagy próbálják jól-rosszul leplezett taktikával eltántorítani a szándékától. Ha valaki, aki beteg volt, a hiedelmei megváltoztatása révén elindul a felépüléshez vezető úton, egészen meglepődhet, amikor azt tapasztalja, hogy még a legelszántabb szövetségesei is hirtelen feldúltak lesznek, és nem győzik emlékeztetni szánalmas állapota "valóságára"." 

(A szem. val. term. I. kötet, 622. ülés, 111. oldal)
 
prior | 2010-05-22 18:53:03 Válasz erre Adatok E-mail (87)
Eddigi hozzászólásai:
77 db

"...senki sem lesz spirituálisabb azzal, hogy megtagadja a testét."

(A szem. val. term. II. kötet, 677. ülés, 317. oldal)
 
Györgyi | 2010-03-23 10:55:52 Válasz erre Adatok E-mail (86)
Eddigi hozzászólásai:
37 db

Én is erre jöttem rá, pont tegnap. De arra is rájöttem ezzel kapcsolatban, hogy amire nagyobb fókuszt fordítok, az hamarabb "bejön". A nagyobb fókuszt úgy értem, mintha egy exponenciális görbén való figyelemfelerősítést képzelnék el, és így a görbén jobban tudok "mászni".:))  
  Előzmény: tida [85] (2010-03-22 22:30:35)
 
tida | 2010-03-22 22:30:35 Válasz erre Adatok E-mail (85)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Hihetetlen éles, pontos, gyors megfeleltethetőség figyelhető meg mostanában a gondolataim és a rövid időn belül történő események kapcsán... annyira egyszerűnek és egyértelműnek tűnik a dolog, hogy már-már ettől hihetetlen:) (no persze ezek a "negatív" gondolataim.) de már ez is valami.
 
tida | 2010-01-25 00:04:59 Válasz erre Adatok E-mail (84)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Ha nem materializálódna minden hiedelmed, csupán a szerencsések, sosem értenéd meg teljességgel fizikai szinten, hogy az ideáid teremtik a valóságot. Ha csak a "pozitív" hiedelmeid materializálódnának, sosem fognád fel világosan a gondolat erejét, mivel nem tapasztalnád meg teljes egészükben a fizikai eredményeit.

A személyes valóság természete I. 137.o. 626.ülés
 
tida | 2009-09-28 16:49:00 Válasz erre Adatok E-mail (83)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Mindig összeütközésre kerül sor, valahányszor egy aktuális hiedelmeddel szemben akarod elérni valamelyik vágyadat. A hit a rá jellemző megfelelő érzéseket és törekvéseket fogja létrehozni.  (178.o.)

 

Életed számos területén, amelyekkel elégedett vagy, nem kell különösebb erőfeszítéseket tenned. Tudatos gondolataid és összpontosításod kielégítő eredményeket hoz. (177.o.)

 

Nos, az elégtelen megnyilvánulások esetében a következőt kell megértened: itt sem merül fel kétség.  Tökéletesen meg vagy győződve arról, hogy beteg, szegény, magányos, spirituálisan tudatlan, ill. boldogtalan vagy. (saját megjegyzés: vagy bármi más)

Az eredmény a legcsekélyebb erőfeszítés nélkül követi ezt a meggyőződést. Az itt tárgyalt összefüggésben a természetes hipnózis az egyik esetben ugyanolyan jól működik, mint a másikban. …

 

… Bármi legyen is a felszínen hiteid oka, mondd a következőt:

 

Bizonyos időre átmenetileg felfüggesztem mindazt, amit ezen a téren hiszek, és tudatosan és készakarva azt a hiedelmet fogadom el, ami illik vágyamhoz. Úgy teszek, mintha hipnózis közben lennék, ahol én magam vagyok a hipnotizőr és az alany. Erre az időre eggyé lesz a vágyam és a hiedelmem. Nem lesz konfliktushelyzet, mivel tudatosan és készakarva cselekszem így. Erre az időre teljesen megváltoztatom a régi hiedelmeimet. Még ha csendben és mozdulatlanul ülök is, az elmémben úgy cselekszem, mintha teljesen az enyém volna a kívánt hit.

Itt ne gondolj a jövőre, csak a jelenre. Ha túlsúlyos vagy, a gyakorlat idejére gondolj az általad kívánt ideális testsúlyra. Ha nem vagy egészséges, képzeld az ellenkezőjét. Ha magányos vagy, higgy abban, hogy eltölt a bajtársiasság érzése. Ébredj rá, hogy a magad kezdeményezésére képzelsz ilyen helyzeteket. Itt semmiféle összehasonlítás nem állja meg a helyét a szokásos helyzeteddel. Alkalmazz vizuális adatokat vagy szavakat – amelyik számodra a legtermészetesebb. Ismétlem, tíz percnél többet nem kell fordítanod a gyakorlatra.

 

Ha ezt odaadóan végrehajtod, a tapasztalatodban egy hónapon belül elkezdenek megvalósulni az új körülmények. Idegrendszered automatikusan reagálni fog. Felébred a tudattalan, és a maga mérhetetlen erejével meghozza az új eredményeket. Ne próbáld túlzásba vinni, és mondjuk egész álló nap a hiedelmeiddel foglalkozni. Ez csak oda vezethet, hogy összehasonlítod azt, amid van azzal, ahová el szeretnél jutni. Amikor végzel a gyakorlattal, nyomban felejtsd is el. Azon fogod kapni magad, hogy ezeknek az új hiteknek megfelelő impulzusok érnek, és akkor már tényleg csak rajtad múlik, hogy ezeknek megfelelően cselekszel-e.

 

Tőled kell kiindulnia a kezdeményezésnek.

 

(182-183.o.)  A személyes valóság természete II.

 
tida | 2009-09-28 16:47:29 Válasz erre Adatok E-mail (82)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Amikor kizárólag a magad osztatlan figyelmében részesülsz, egyszerre vagy hipnotizőr és alany. Folyamatosan ellátod magad „poszthipnotikus” szuggesztiókkal, mindenekelőtt, amikor jelenlegi körülményeidet kivetíted a jövőbe. Azt kívánom tudatosítani benned, hogy mindez egyszerűen az elme természetes működését követi, és el szeretném oszlatni  mindazokat az elképzeléseket, amelyeket a hipnózis „varázslatos” tulajdonságairól táplálsz.

 

Naponta legfeljebb öt-tíz percet szánj rá, hogy a természetes hipnózist alkalmazd a kívánt új hiedelmek elfogadásának módszereként. Ez alatt a lehető legerősebben összpontosítsd a figyelmed egyetlen egyszerű kijelentésre. Újra és újra ismételd el magadban, és mindvégig fókuszálj rá. Igyekezz átérezni a kijelentést, ahogy és ahányféleképpen csak lehet: ne kalandozz el tőle, de ha az elméd mindenáron el-el akar rugaszkodni, tereld  a képeit a kijelentésednek megfelelő irányba.

Rendkívül fontos a verbális vagy mentális ismétlés, mert mozgósítja és tükrözi a biológiai mintákat. Ne erőlködj! Ezt a gyakorlatot nem lehet együtt végezni a hatalompont korábban ismertetett gyakorlatával. (162-163.o.) Nem ütközhetnek egymással, úgyhogy válaszd a nap más-más időpontját.

Közben azonban ne feledkezz meg arról, hogy a jelent használod a hatalom pillanataként az új hiedelmek bevezetésére, és ezek valóban meg fognak valósulni. Miután befejezted a gyakorlatot, ne elmélkedj rajta tovább. Vesd ki az agyadból. Koncentrált formában alkalmaztad a természetes hipnózist.

 

Előfordulhat, hogy ki kell kísérletezned üzeneted megfelelő megfogalmazását, de legalább három napnak kell eltelnie, amíg az eredmények fényében megállapíthatod a hatékonyságát. Helyénvaló lehet a megfogalmazás módosítása. Ha úgy érzed, megfelelő formát öntött a kijelentés, folytasd a gyakorlatot. Legyen teljesen relaxált a figyelmed, különben több időbe telik. Egyszerre látványos eredményeket fogsz tapasztalni. De ha ez bekövetkezett, akkor se hagyj fel a gyakorlattal.

Át kell rendezned a belső csatornát. Ehhez kialakul az útmutatóul szolgáló érzék. A gyakorlatot nem kell tíz percnél hosszabb ideig folytatni. Ami azt illeti, sokan nehéznek is találnák. Ha ennél több időt töltesz ezzel, csak megerősíted a kérdéses probléma gondolatát.

 

(174-175.o.) A személyes valóság természete II.

 
tida | 2009-09-28 16:43:48 Válasz erre Adatok E-mail (81)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ahhoz tehát, hogy megszabadulj a nyomasztó korlátoktól, a jelenből kell átrendezned a múltadat. Bármilyenek is a körülményeid, bőséges forrásként folyamodhatsz a múltadhoz, ha sikerek után kutatva nézed végig, és ennek alapján rendezed át. Ha a rossz okát keresed benne, akkor elkerüli a figyelmedet mindaz, ami jó, ezért aztán a múltad a jelenben elszenvedett elégtelenségeket fogja tükrözni. Másmilyen események egyszerűen láthatatlanik lesznek számodra. Mivel a múlt és a jövő alapvetően egyszerre létezik, eszerint alakítod a jövőt is…..

 

…. Úgyhogy nem vagy kiszolgáltatva a múltbéli hiteidnek. Másfelől viszont minél hamarabb kezdesz el új hiedelmek szerint cselekedni, annál jobb. Másképp nem bízol bennük a jelenben. Ha szegény vagy és több pénzre vágysz, s megpróbálsz hinni a jómódban – miközben változatlanul kénytelen vagy a jelen szegénységével számolni -, valamilyen szimbolikus cselekedetre van szükséged a valóságban, mely azt mutatja, készen állsz a változás elfogadására. Bármilyen ostobaságnak hangzik, ki kell adnod egy kis pénz, vagy másképpen kell úgy tenned, mintha több pénzed lenne a valójában rendelkezésedre álló összegnél. Reagálnod kell az új hiedelmeidre, hogy az új üzenet idegileg is célba érjen.

 

Általában hiedelmeid következtében viselkedsz így vagy úgy. Mármost, ha készakarva változtatsz ezeken a szokásaidon, akkor az üzenet is átjut. Tőled kell kiindulni a kezdeményezésnek, mégpedig a jelenben. Nagyon realistán szemlélve, ez azt jelenti, hogy megváltoztatod a nézőpontodat, ahonnan a múltadat és a jelenedet szemléled, és ahonnan a jövődet is elképzeled.

 

Önmagadban kell keresned  mindazokat a bizonyítékokat, amelyektől a pozitív tapasztalatodat várod. Ennek szem előtt tartásával vizsgáld meg a múltadat. A jelen hatalompontjából képzeld el a jövőt. Ilyen módon legalább nem arra fordítod a múltadat, hogy megerősítsd a korlátaidat, és nem vetíted kis ezeket a jövődre. A legtermészetesebb, ha szembeállítod azt, amit el akarsz érni, és azt, amid van. Közben nagyon elcsüggedhetsz, ám  a múltbéli hibák keresése nem lesz a segítségedre.

 

Annál hasznosabb lehet egy megfelelően felhasznált ötperces időszak. Ennek során összpontosíts arra a tényre, hogy a hatalompont minden kétséget kizáróan a jelen. Érzékeld és dédelgesd annak bizonyosságát, hogy emocionális, spirituális és pszichikai képességeid a testen át fókuszálódnak, és öt percen át minden figyelmedet fordítsd arra, amit el akarsz érni. Folyamodj a vizualizáció vagy a verbális gondolatok módszeréhez – amelyiket természetesebben alkalmazod -, de semmiképp ne az elégtelenségekre koncentrálj, csakis a vágyadra.

Vesd be minden energiádat és figyelmedet. Utána viszont feledkezz meg róla. Ne igyekezz ellenőrizni, beválik-e a módszer. Egyszerűen csak arra ügyelj, hogy ezen időszakban világosak legyenek a szándékaid. Majd a helyzetednek megfelelően tégy a vágyaid hiedelmével összhangban álló valamiféle fizikai gesztust vagy cselekedetet.

Naponta legalább egyszer tégy valamit fizikailag, amivel kimutatod az abba vetett hitedet, amit csinálsz. Nagyon egyszerű cselekedet is lehet.

 

Ha magányos vagy és úgy érzed, nem kellesz senkinek, elég, ha valakire rámosolyogsz. Ha szegény vagy, elég megvásárolnod valami olyasmit, ami két centtel többe kerül, mint amit általában venni szoktál, éspedig avval a meggyőződéssel, hogy ha haloványan is, de ezt a két centet valamilyen módon megkapod, vagy megjelenik a tapasztalatodban: mindenképp tégy úgy, mintha többed lenne, mint amennyid van. Ami az egészséget illeti, bármilyen betegségben is szenvedj, naponta egyszer tégy úgy, mintha nem lennél beteg.

 

 A jelenbe vetett és napi öt percen át erősített hit, és valamilyen fizikai cselekedet olykor egészen bámulatos eredményeket hozhat. Ám csak akkor fog jelentkezni ilyen hatás, ha egyszer s mindenkorra felszámolsz avval , hogy azt keresgéld a múltadban mi a baj, amivel csak a negatív tapasztalatodat erősíted.

 

Ugyanezt az elvet az élet minden területén alkalmazhatod. Egy egész sor lehetséges esemény közül válogathatsz.

 

(162-164.o.)  A személyes valóság természete II.

 
tida | 2009-09-27 23:38:09 Válasz erre Adatok E-mail (80)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

hát sorry, nem hajlandó átjönni...
  Előzmény: tida [79] (2009-09-27 23:34:06)
 
tida | 2009-09-27 23:34:06 Válasz erre Adatok E-mail (79)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Arra gondoltam - az aktuális gyakorlat kapcsán - felteszem a szóba került három gyakorlatot, többé kevésbé a szövegkörnyezet összefüggéseit is említve. A konkrét gyakorlatot nagyobb betűvel próbáltam kiemelni, nem tudom, hogyan fog átjönni. A szerintem lényeges - és a gyakorlatok egymástól különböző elemeit - vastag betűvel emeltem ki. Az aláhúzások az eredeti szövegnek megfelelő helyen vannak.

Talán segítség azoknak, akiknek nincs meg a könyv, bár nem tudom, jó-e nekiállni vagy kap-e ettől valaki kedvet nekiállni úgy ilyen gyakorlatoknak, hogy a könyv teljes tartalmát nem ismeri. Nem tudom, majd mindenki saját belátása szerint cselekszik:)

És mivel konkrétan a hitek megváltoztatásával foglalkoznak, úgy gondoltam, ebben a topikban jó helyen lesznek, a most folyó közös gyakorlattól függetlenül is.

 
okker | 2009-09-22 21:04:47 Válasz erre Adatok E-mail (78)
Eddigi hozzászólásai:
8 db

Nekem is gyanús volt, nem csüggedünk..:)

  Előzmény: atta [77] (2009-09-22 20:16:08)
 
atta | 2009-09-22 20:16:08 Válasz erre Adatok E-mail (77)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Nem akartam említeni, de a Van Elver név hollandnak vagy flamandnak hangzik. Szerintem biztosan nem dán vagy norvég származású volt. Lehet, hogy olyan festő volt akinek nem maradt fent a neve. Szinte biztos, hogy némi keveredés van Sethnél a témában, de ennek számos oka lehet. Nem kell elcsüggedni. :)
  Előzmény: okker [76] (2009-09-22 20:09:12)
 
okker | 2009-09-22 20:09:12 Válasz erre Adatok E-mail (76)
Eddigi hozzászólásai:
8 db

Órákat töltöttem  a neten, hogy utána keressek a festőnek, hiába, ugyanis nem létezik, itt valami kor elírás történhetett. Ezt a többrétegű portré festést, ezekkel a színekkel a flamand festőkre volt jellemző a XV -XVI.században. Ezt a "színépítkezést" ők használták először.

Megmondom, egy kicsit csalódtam, mert szeretek utána járni a dolgoknak, de most falba ütköztem

  Előzmény: atta [75] (2009-09-22 19:46:20)
 
atta | 2009-09-22 19:46:20 Válasz erre Adatok E-mail (75)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Nem lehetett világhírű festő ez a Van Elver, mert az interneten gyakorlatilag semmit se találtam róla.
Van Dyck neve elhangzik Joseph egyik életének tárgyalásánál (nem sokkal Van Elver említése után). Joseph barátja volt abban az életben, de nem azonos a híres Van Dyck-kel.
  Előzmény: okker [74] (2009-09-22 16:34:54)
 
okker | 2009-09-22 16:34:54 Válasz erre Adatok E-mail (74)
Eddigi hozzászólásai:
8 db

Atta, köszi szépen a kisegítést. Most halvány gőzöm sincs, hogy ki az a Van Elver festő, nem találtam rá, annyira ismeretlenül hangzik. Először Van Dyck-re gondoltam de Ő térben és időben sem illik a képbe.

  Előzmény: atta [73] (2009-09-21 22:49:01)
 
atta | 2009-09-21 22:49:01 Válasz erre Adatok E-mail (73)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Szia!

Van Elver

Seth könyve I. 196. o. 541. ülés

Üdv,

  Atta
  Előzmény: okker [71] (2009-09-21 13:55:16)
 
tida | 2009-09-21 22:07:47 Válasz erre Adatok E-mail (72)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Passz. nem emlékszem:)
  Előzmény: okker [71] (2009-09-21 13:55:16)
 
okker | 2009-09-21 13:55:16 Válasz erre Adatok E-mail (71)
Eddigi hozzászólásai:
8 db

Sziasztok! Egy segítséget szeretnék kérni tőletek.A Seth megszólal" c. könyv 167.oldalán olvastam, " Kisérletek éve- Seth borítékba "les" és Művészeti leckéket ad Robnak "  Engem az utóbbi érdekel, amelybe Seth leírja Robnak a színépítkezés technikáját, de hivatkozik arra, hogy a festő nevét, akitől Ő a festészeti infokat kapja, majd egy későbbi ülésen fogja megmondani, aki XIV. századi dán vagy norvég festő. Én nem találtam rá a későbbi szövegekben. Nagyon érdekelne, hogy Seth kitől kapta meg ezt a festészeti technikát. Ha valaki emlékezne rá, hogy ki volt az a FESTŐ akkor segítsen nekem és nagyon köszönöm.

 
tida | 2009-09-13 21:37:37 Válasz erre Adatok E-mail (70)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Ja, és a "hiedelem" szót átírtam "hit"-re, a zárójeles "meggyőződést" én biggyesztettem hozzá.

A továbbképzésen:) ugyanis megtudtam, hogy az eredeti angol szövegben hit szerepel a hiedelemnek fordított szavak helyén. (Bár észrevettem, hogy Nic fordításában nem szerepel soha a "hiedelem" szó.)
  Előzmény: tida [69] (2009-09-13 20:12:07)
 
tida | 2009-09-13 20:12:07 Válasz erre Adatok E-mail (69)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

és az is lemaradt, hogy az összes idézet A személyes valóság természete II-ből való.
  Előzmény: tida [68] (2009-09-13 20:09:16)
 
tida | 2009-09-13 20:09:16 Válasz erre Adatok E-mail (68)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Elnézést, ebbe elég sok kis hiba csúszott, azért remélem, adhat egy kis háttérinfót-ismétlést a gyakorlatozóknak:)
  Előzmény: tida [67] (2009-09-13 20:04:10)
 
tida | 2009-09-13 20:04:10 Válasz erre Adatok E-mail (67)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Világod bármelyik megnyilvánulásának megváltoztatásához az idegi hatás révén a szellem és az Én között létrejött bámulatos közvetlen kapcsolat rejti az egyetlen hatékony pontot. (162.o. 657.ülés)

Bármilyen keretrendszert is használsz, mindig igazolást találsz a hiteidre (meggyőződéseidre).
Az igazság, amennyire ki lehet jelenteni, a következő: VALÓSÁGODAT MOST ALAKÍTOD - végig nagybetűkkel -, és a lélek és a test találkozásakor, a ti fogalmaitok szerint pedig a jelen a hatalompontod.
(165.o. 657.ülés)

Hipnózis

A megfelelően végzett hipnózis, a rendszerint köré épített hókuszpókusz nélkül, egészen kiváló módszer az új hitek bevezetésére és a megszabadulásra a régiektől. Ám ez csak akkor igaz, ha abban a pillanatban valóban felismereda tudatos elméd hatalmát, és megérted, hogy a tudatod képes tudattalan reakciókat elindítani. (169.o.657. ülés)

A két legfontosabb tényező a fölösleges adatok kizárása és a fókusz leszűkítése. A relaxáció csak annyiban segíthet, hogy ilyenkor a testi üzenetek lecsiéapodnak, és az elme nem foglalkozik velük.(169.o.658. ülés)

Mindannyian találtok rendszeresen felbukkanó gondolatmintákat az életetekben, amelyeket a belőlük következő cselekedet támogat - ez lenne a kondicionált viselkedés -, és ezek révén folyamatosan megerősítitek a negatív megnyilvánulásokat, az ellentmondó adatok kizárásával csakis ezekre koncentráltok, így a természetes hipnózisssal a tapasztalatotok körébe vonjátok.

Sokan nagy hatalmat tulajdonítanak a hipnotizőröknek, jóllehet, mindenki majdnemhogy hipnotizőrként működik, aki egy másik ember osztatlan figyelmében részesül.
Amikor kizárólag a magad osztetlen figyelmében részesülsz, egyszerre vagy hipnotizőr és alany. Folyamatosan ellátod magad szuggesztiókkal, mindenekelőtt, amikor a jelenlegi körülményeidet kivetíted a jövőbe. Azt kívánom tudatosítani benned, hogy mindez egyszerűen az elme természetes működését követi, és el szeretném oszlatni mindazokat az elképzeléseket, amelyeket a hipnózis "varázslatos tulajdonságairól táplálsz.
(174-175. o. 658.ülés)

Minden jól sikerült hipnózis bizonyítja, hogy a hatalompont a jelenben van, és a hiedelmeid irányítják az élményeidet.
A hipnózisban nincs mágia. Mindannyian folyamatosan alkalmazzátok.
(Lásd 4. fejezet, 620.ülést)Csak olyankor tűnik olyan ezoterikusnak, ha meghatározottfolyamatokat rendelnek hozzá, illetve amikor különválasztják a szokásos élettől. (167-168.o. 658.ülés)Hiteid tehát afféle hipnotizőrként működnek. "Automatikus" tapasztalatod az adott utasításoknak megfelelően fog alakalmazkodni. Ezen pedig csakis a következő szuggesztió törhet át.: "Én teremtem meg a magam valóságát., és a hatalompontom a jelen." Ha nem tetszik valamely hited hatása, hát változtass rajta, mert a külső körülmények semmiféle módosítása nem hozhat enyhülést. (168.o. 658.ülés)

 
tida | 2009-08-07 22:57:35 Válasz erre Adatok E-mail (66)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

A tudatot az új hiedelmekre. vagy mégsem? nem kell nekem mindent tudni:)))))))))
  Előzmény: Mario [65] (2009-08-07 21:26:42)
 
Mario | 2009-08-07 21:26:42 Válasz erre Adatok E-mail (65)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

LOL

Akarom mondani: mit kondicionálunk és mire?

  Előzmény: Mario [64] (2009-08-07 21:26:12)
 
Mario | 2009-08-07 21:26:12 Válasz erre Adatok E-mail (64)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Mit kondiciánul mire??
  Előzmény: tida [62] (2009-08-07 14:49:28)
 
Richárd | 2009-08-07 16:35:55 Válasz erre Adatok E-mail (63)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Már megint azok a fránya tudatmódosító szerek.:))
  Előzmény: tida [60] (2009-08-07 04:18:11)
 
tida | 2009-08-07 14:49:28 Válasz erre Adatok E-mail (62)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Ez is egyfajta kondicionálás:)
  Előzmény: Mario [61] (2009-08-07 14:25:42)
 
Mario | 2009-08-07 14:25:42 Válasz erre Adatok E-mail (61)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Én nem igazán értem a program lényegét. Miért van erre szükség?
Miért jó az nekem, ha egy pszeudo-randomszám generátor által vezérelt program megerősítéseket villogtat a képernyőmön?
Ezzel az erővel akár dobókockával is dobhatnánk, minden számhoz rendelve egy megerősítést, és az valóban véletlenszerű lenne.
 
tida | 2009-08-07 04:18:11 Válasz erre Adatok E-mail (60)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"Nagyon gyakorlati fogalmakkal beszélek. A szerkentyűk végsőfokon semmit sem fognak megtanítani nektek saját tudatotok dimenzióiról. Még akkor is, amikor a tudat módosításának elérésére használjátok őket (például a biofeadbecket), önmagatoktól félreállva programozzátok magatokat.
Kérünk egy kis türelmet... Az ilyesfajta szerkentyűk csak akkor lehetnek hasznosak, ha megmutatják nektek, hogy természetesen lehetségesek az ilyen módosítások.. Máskülönben, figyelembe véve az alkalmazott tudománnyal és technológiával kapcsolatos ideáitokat, a szerkentyűk képezik majd a sarkalatos pontot, és a manipuláció ideái lesznek hangsúlyosak. Más szavakkal, hacsak nem módosulnak az objektív tudomány mögötti ideák, a szerkentyűk által előidézett módosult állapotokat szinte bizonyosan a tudat manipulálására, nem pedig szabaddá tételére használjátok majd."

Az "ismeretlen" valóság 240.o.

Itt nyitottam  ki a könyvet, és mintha rárímelne a számítógép általi hiedelm-változtatásra. Vagy csak én látom bele?:)

Szóval jó lehet ez a program arra, hogy megtapasztalja valaki, hogy lehetséges az ideák - és ebből fakadóan a körülmények - megváltoztatása. De tovább szerintem nem.

"...hacsak nem módosulnak az objektív tudomány mögötti ideák, a szerkentyűk által előidézett módosult állapotokat szinte bizonyosan a tudat manipulálására, nem pedig szabaddá tételére használjátok majd."

ez a mondat pedig akár a tudatmódosító szerek használatára is vonatkozhat, behelyettesítve az objektív tudomány szavakat a tudatmódosító szerekre.....


  Előzmény: tida [59] (2009-08-06 15:08:57)
 
tida | 2009-08-06 15:08:57 Válasz erre Adatok E-mail (59)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Bevonzottam egy olyan számítógépes szoftvert, amely a képernyőn az előre megírt megerősítéseket fel-felvillantja, megkerülve ezzel a Tudatos, elemző elmét és ezzel nagyobb hatást gyakorol a tudatalattira, mert az "őr" háta mögött megy be.
A szoftver teljesen személyre szabható: milyen gyakran, mennyi ideig és milyen megerősítések jelenjenek meg, Illetve nyilván saját megerősítéseket is beírhattok....


Azon gondolkodtam, nem olyan dolog-e ez, hogy "a könnyebb, gyorsabb", de hosszú távon nem valódi, saját erőből, saját tudattal létrejött eredményeket érünk el vele. Evvel tulajdonképpen leszoktatnám a tudatomat a saját munkáról, és az arra való kondicionálásról. Lehet, hogy nem jól látom, nem tudom. Azon kívül én személy szerint nem szeretem, ha kizökkent valami a munkából, amikor épp arra koncentrálok.:) de jó ötletnek tartom ettől függetlenül.
  Előzmény: gemini1980 [53] (2009-06-23 14:52:21)
 
tida | 2009-07-24 11:39:44 Válasz erre Adatok E-mail (58)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"Ebben a létezésben azt tanulod, hogyan kezeld a rendelkezésedre álló kimeríthetetlen energiát. A világ általános körülménye és benne az egyének helyzete az ember fejlődésének materializációja, ahogy a világát alakítja.

Minden erőfeszítés nélkül árad át rajtad a kreativitás öröme, ugyanúgy, ahogy lélegzel. Külső tapasztalatod legparányibb részletei is ebből fakadnak.. Érzelmeid elektromágneses valóságai befolyást gyakorolnak az atmoszférára. A vonzás révén csoportosulnak, és felépítik az események és körülmények területeit, amelyek - hogy úgy mondjam - végül vagy anyagban egyesülnek, mint tárgyak, vagy "időben", mint események.

Egyes érzések és gondolatok olyan szerkezetekbe fordítódnak le, amelyeket objektumoknak neveztek: ezek az általatok térnek nevezett közegben léteznek. Mások inkább pszichológiai struktúrákba fordítódnak le, ezeket eseményeknek nevezitek, és az általatok időnek nevezett közegben léteznek.

Az idő és a tér egyaránt alapfeltevések, ami egyszerűen azt jelenti, hogy az ember mindkettőt elfogadja, és feltételezi, hogy a valósága a pillanatok sorozatában és a tér dimenzióiban gyökerezik. Ebben a formában fordítódik le a belső tapasztalatod.

Még egy esemény vagy egy térbeli objektum fennmaradásának idejét is meghatározza a neki létet adó gondolatok vagy érzelmek intenzitása."A személyes valóság természete I. 36.o. 613. ülés

 
tida | 2009-07-24 11:26:41 Válasz erre Adatok E-mail (57)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"Élményed a fizikai anyag világában kifelé árad a pszichéd központjából. Ezután észleled magát az élményt. A külső események, körülmények és feltételek afféle élő visszacsatolások. A psziché állapotának módosulása automatikusan módosítja a fizikai körülményeket.

Nincs más mód a fizikai események megváltoztatására. Segíthet, ha elképzelsz egy belső elő dimenziót, ahol miniatűr fizikai formában megteremtesz minden általad ismert külső feltételt. Merthogy amúgy is pontosan ezt teszed. Gondolataidat , érzéseidet és mentális képeidet kezdődő vagy embrionális külső eseményeknek nevezhetjük, mert így vagy úgy mindezek materializálódnak a fizikai világban.

Még életed legállandóbbnak látszó körülményeit is folyamatosan változtatod a különféle hozzáállások révén, ahogy viszonyulsz hozzájuk. Nincs semmi olyasmi a külső tapasztalatodban, ami ne belőled eredne.
Természetesen történnek kölcsönhatások másokkal, de egyik sem olyan, amelyet ne fogadnál el vagy ne te hívnád elő gondolataid, hozzáállásod és érzelmeid révén. Ez az élet minden területére érvényes: a ti fogalmaitokkal élve, az élet előttre és az élet utánra egyaránt. Ez a legcsodálatosabb ajándék: hogy te teremted meg a magad tapasztalatát."


A személyes valóság természete I. 35-36.o. 613. ülés
 
tida | 2009-07-24 11:13:04 Válasz erre Adatok E-mail (56)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"Hiedelmeiden és elvárásaidon keresztül alkotod meg a tapasztalatod szövetét. Ezek a személyes elképzelések önmagadról és a valóság természetéről hatást gyakorolnak a gondolataidra és és az érzelmeidre. Igazságnak veszed a hiedelmeidet a valóságról, és többnyire eszedbe sem jut megkérdőjelezni ezeket. Teljesen úgy tűnnek, mintha kielégítő megmagyaráznák önmagukat. Olyan tényállásokként jelennek meg a az elmédben, amelyek sokkal maguktól értetődőbbek, minthogy külön vizsgálatot igényelnének.
Túlságosan gyakran fogadod el tehát ezeket gondolkodás nélkül. Nem úgy ismered fel, mint a hiedelmeteket a valóságról, hanem a valóság jellemzőinek tekinted.
(Rövid szünet.) Az ilyen ideák gyakran vitán felül állnak, vagyis olyan részeteknek észleled, amelyek esetében fel sem merül, hogy eltűnődj az érvényességükön. Láthatatlan előfeltételezésekké válnak, mindazonáltal színezik és alakítják a személyes tapasztalatodat."

A személyes valóság természete I. 43-44.o.  614.ülés
 
borzas | 2009-07-23 16:58:47 Válasz erre Adatok E-mail (55)
Eddigi hozzászólásai:
440 db

Kétely kapcsán: Seth levele olvasóihoz...
 
atta | 2009-06-27 22:23:26 Válasz erre Adatok E-mail (54)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Szia!

Köszönöm az értékes ajánlatodat!
Én személy szerint nem kívánom használni ezt a programot.

Sok sikert,

     Atta
  Előzmény: gemini1980 [53] (2009-06-23 14:52:21)
 
gemini1980 | 2009-06-23 14:52:21 Válasz erre Adatok E-mail (53)
Eddigi hozzászólásai:
1 db

Sziasztok!

Egy érdekes témáról szeretnék pár szót ejteni. Nem tudom ki hogy csinálja. Szerintem érdemes lenne beszélgetni arról ki mivel és hogyan hozza létre a saját valóságát.
Van pár anyagom a témáról, amelyeket alkalmazok én is. Kíváncsi vagyok Ti hogyan csináljátok.

Bevonzottam egy olyan számítógépes szoftvert, amely a képernyőn az előre megírt megerősítéseket fel-felvillantja, megkerülve ezzel a Tudatos, elemző elmét és ezzel nagyobb hatást gyakorol a tudatalattira, mert az "őr" háta mögött megy be.
A szoftver teljesen személyre szabható: milyen gyakran, mennyi ideig és milyen megerősítések jelenjenek meg, Illetve nyilván saját megerősítéseket is beírhattok.
Így lehetővé válik, hogy miközben dolgoztok/böngésztek/játszotok, stb. a neten, így fokozatosan át tudjátok alakítani belső hitrendszereteket.

Írjatok nyugodtan a komaromi2@t-online.hu címre, és átküldöm Nektek ezt a programot.
Ezen kívül a Szabadság célja valakinek? A szó legátfogóbb értelmében!
Ebben is tudok segíteni, csak írjátok bele a levélbe.

A programot máris tudom küldeni, a Szabadság más kérdés, mert az egy folyamat lesz és ahhoz Ti is kelletek.

Sok Sikert, Szabad Életet, És minden Jót Nektek :)

Szép Napot,
Miklós

 
tida | 2009-06-18 23:37:33 Válasz erre Adatok E-mail (52)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Vedd észre, mire összpontosítasz. Ez a döntő szabály.

A személyes valóság természete I. 76.o. 617.ülés
 
Richárd | 2009-06-02 20:04:24 Válasz erre Adatok E-mail (51)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Rendben.Ebben lehet valami.De mintha volna következmény-kétely is és autentikus-kétely is,legalábbis nálam.:D

De abbahagyom,mert már elfáradtam a kételkedés-elemzésben.:)

  Előzmény: tida [50] (2009-06-02 19:38:41)
 
tida | 2009-06-02 19:38:41 Válasz erre Adatok E-mail (50)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

És az is lehet, hogy az az állapot, amit leírtál, bár tartalmaz valamilyen kételkedést, hitetlenséget, de nem az a valódi alapja, csak talán az a része tűnik fel leginkább, így ahhoz  fogalomhoz társítod.

Ezt a mondatomat kijavítom, nem jól fogalmaztam.

Az is lehet, hogy annak az állapotnak, amit leírtál, mely bár tartalmaz valamilyen kételkedést, hitetlenséget, mégsem ez a valódi alapja, csak talán az állapotnak a kétkedés része tűnik fel leginkább, így az adott érzelmi állapotot a kétkedés fogalmához társítod.

Kieg.: Lehet, hogy a kétely ez esetben csak folyománya valami másnak, ami egy negatív érzelmi állapotot előidézett, és mely negatív érzelmi állapot aztán automatikusan bekapcsolta a kételyt.

Ez jutott eszembe, de lehet, hogy teljesen rossz irányból közelítem, úgyhogy tényleg befejezném:)
  Előzmény: Richárd [48] (2009-06-02 18:07:38)
 
Richárd | 2009-06-02 18:59:50 Válasz erre Adatok E-mail (49)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

De hagyhatjuk is,én úgyis kételkedek már magában a kételyben is.:)
  Előzmény: tida [46] (2009-06-02 16:58:07)
 
Richárd | 2009-06-02 18:07:38 Válasz erre Adatok E-mail (48)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Mi lehetne a hitetlenség/kétely alapja önmagán túl?

Mire gondolsz,valamiféle rejtett,de erős mögöttes hiedelemre?

  Előzmény: tida [44] (2009-06-02 13:21:38)
 
Richárd | 2009-06-02 18:06:11 Válasz erre Adatok E-mail (47)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Van egyáltalán objektív kétely?

Szerintem minden kétely szubjektív,az azt megélő "léttartománya".

  Előzmény: tida [43] (2009-06-02 13:12:54)
 
tida | 2009-06-02 16:58:07 Válasz erre Adatok E-mail (46)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Konkrétan a kételyről én sem emlékszem semmire a Seth-szövegekből, a magam részéről meg tulajdonképpen már körüljártam a témát, vagy legalábbis próbálkoztam, egyedül ennyire tellett.:)

Úgyhogy be is fejezem:)
  Előzmény: Richárd [45] (2009-06-02 14:30:41)
 
Richárd | 2009-06-02 14:30:41 Válasz erre Adatok E-mail (45)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Szívesen körüljárnám,bár nem emlékszem,hogy Seth beszél-e részletesen valahol a kételyről,vagy csak áttételesen.
  Előzmény: tida [43] (2009-06-02 13:12:54)
 
tida | 2009-06-02 13:21:38 Válasz erre Adatok E-mail (44)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

És még az jutott eszembe, ha nem lenne bennünk kételkedés, mindig ugyanabban, ugyanúgy hinnénk, az elég nagy baj lenne, egy jó nagy változatlanságba süppednénk, a meglévő hiedelmeinkkel együtt.:)

És az is lehet, hogy az az állapot, amit leírtál, bár tartalmaz valamilyen kételkedést, hitetlenséget, de nem az a valódi alapja, csak talán az a része tűnik fel leginkább, így ahhoz  fogalomhoz társítod. Ez csak egy ötlet, gondolat.:)
  Előzmény: tida [43] (2009-06-02 13:12:54)
 
tida | 2009-06-02 13:12:54 Válasz erre Adatok E-mail (43)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Lehet, hogy nem maga a kétely vagy kételkedés szubjektív, hanem az, ahogyan Te ezt megéled, vagy értelmezed.:) Persze innentől kezdve kérdés, hogy mi az objektív kétely, mert mindenki másképp éli meg nyilván ugyanazokat az "elnevezésű" dolgokat. (Érzem, hogy hülyeségeket írok, de próbálok kiindulni valamiből..))

Meg bennem még az a kérdés fogalmazódott meg, vajon egy tapasztalást, érzelmet, szubjektív emóciót akartál leírni, elmesélni, megosztani, vagy szándékodban áll az is, hogy ezt, mint felvetést körüljárjuk, értelmezzük a Seth-könyvekben megfogalmazott működési elvek alapján?:)
  Előzmény: Richárd [39] (2009-06-01 22:54:12)
 
Richárd | 2009-06-02 00:23:55 Válasz erre Adatok E-mail (42)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Amikor kételkedek,akkor általában azt mindenre kiterjedően teszem.

Seth-el nincs bajom,ennél átfogóbb és intellektuálisan kielégítőbb világmagyarázatra-szubjektíve-még nem leltem,csak amikor jön a kétely,az felülírja a dolgokat,de vannak pozitív szakaszok is,amikor meg szinte túlcsordul a megértés az emberben.Szóval magávan Seth-el és a nézeteivel semmi bajom,hál istennek.:)

  Előzmény: Mario [41] (2009-06-02 00:08:52)
 
Mario | 2009-06-02 00:08:52 Válasz erre Adatok E-mail (41)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Mindenki kételkedik, van aki jobban, van aki kevésbé, ez természetes, és jó is. Ha benned túl nagy a kétely Seth iránt, akkor nézz körül a kvantumfizika terén. Ma már külön elmélet van a valóságteremtésre, ami a 60-70-es években még nem volt.

Vagy Te nem Seth-ben kételkedsz?

  Előzmény: Richárd [39] (2009-06-01 22:54:12)
 
tida | 2009-06-01 23:33:14 Válasz erre Adatok E-mail (40)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Nem tudom, hogy alkati kérdések megváltoztathatatlanok-e. Azt sem, hogy a kétely mögött hiedelmek húzódnak-e, vagyis hogy a kétely hiedelmeken alapul-e. Gondolkozom rajta. :)

  Előzmény: Richárd [36] (2009-06-01 21:01:19)
 
Richárd | 2009-06-01 22:54:12 Válasz erre Adatok E-mail (39)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Ezt már más is jelezte priviben,az én hibám lehet.:)

A szubjektív kételyeimet,hitetlenségemet próbáltam leírni,amely egyedi lehet,és valszeg általánosan nem jellemző,ezért lett esetleges,és nehezen érthető.

  Előzmény: Mario [38] (2009-06-01 22:52:12)
 
Mario | 2009-06-01 22:52:12 Válasz erre Adatok E-mail (38)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Nem teljesen értem, hogy mire akarsz kilyukadni ezzel a kétkedés dologgal!
  Előzmény: Richárd [37] (2009-06-01 22:20:26)
 
Richárd | 2009-06-01 22:20:26 Válasz erre Adatok E-mail (37)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

De ez természetesen az én szűkítő értelmezésem,amelyet a Marióval való párbeszéd közben alkalmaztam.
  Előzmény: Richárd [36] (2009-06-01 21:01:19)
 
Richárd | 2009-06-01 21:01:19 Válasz erre Adatok E-mail (36)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Én nem ennyire fogalmilag gondoltam a kételyre,hanem egy kínzó,mély hitetlenséget,csüggetegséget okozó állapotra,felfogásra,mely időnként elkapja a rá fogékonyakat.

Szerintem egyébként Te nem vagy kételkedő alkat alapvetően,amit szerencsés dolognak gondolok.:)

  Előzmény: tida [35] (2009-06-01 20:41:17)
 
tida | 2009-06-01 20:41:17 Válasz erre Adatok E-mail (35)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Gondolkodom ezen a kétely-dolgon. Egy egészséges kétkedés szerintem soha nem árt.
A kétely sok esetben viszont érzésem szerint az ego "terméke". (Most eszembe jutott egy érdekes meghatározás a kétely és kétkedés közti különbségről, de nem emlékszem pontosan, és ha emlékeznék is, "törvényt sértenék", ha ide leírnám:))

Meg aztán, attól, hogy nem hiszünk valamit, még lehet, hogy igaz.
Meg az sem mindegy, hogy intuitíve kételkedünk, vagy intellektuálisan.
Vagy a kétely egy "dacos" kétely, mert a sikertelenség szüli.
Vagy önmagunkban kételkedvén, kivetítjük valamire, valakire.
Vagy könnyebb kételkedni, mint kipróbálni, utánajárni.

Ezek jutottak eszembe:)

 
tida | 2009-06-01 20:25:57 Válasz erre Adatok E-mail (34)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

:D Jó ez a hivatkozás.:)
  Előzmény: Mario [33] (2009-06-01 20:22:36)
 
Mario | 2009-06-01 20:22:36 Válasz erre Adatok E-mail (33)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Direkt van idézőjelben.

http://seth.hu/ks.php?sz=sna

  Előzmény: tida [32] (2009-06-01 20:15:04)
 
tida | 2009-06-01 20:15:04 Válasz erre Adatok E-mail (32)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

A "Seth-hívő" kifejezés nekem valahogy rosszul hangzik.:) Nem tudom, miért.:)
  Előzmény: Mario [29] (2009-06-01 18:43:39)
 
tida | 2009-06-01 20:12:11 Válasz erre Adatok E-mail (31)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Valahol arról is ír Seth,hogy sokan teljesen téves önképben élnek,pl.vonzóbbak a környezetük számára,mint hiszik,ez nekem kicsit ütközik azzal az elvvel,hogy amit kibocsátasz,az jön vissza,de lehet,hogy az illető belsőbb lénye sugárzik át ilyenkor,amiről nincs tudomása,és ez felülírja a fenti elvet.

Ez érdekes felvetés. Elgondolkodtató:)
  Előzmény: Richárd [27] (2009-06-01 15:23:18)
 
tida | 2009-06-01 19:59:27 Válasz erre Adatok E-mail (30)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Ha a kondicionálás bizonyos dolgok gyakori ismétlését jelenti, a legtöbb módszer, gyakorlat tekintetében Seth is ezt tanácsolja.
A neurózisról az jut eszembe Seth-től, hogy az általa javasolt alvási ritmus alkalmazásával egyszerűen nem lépne fel senkinél neurózis.

  Előzmény: Mario [26] (2009-06-01 10:27:10)
 
Mario | 2009-06-01 18:43:39 Válasz erre Adatok E-mail (29)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

"sokan teljesen téves önképben élnek,pl.vonzóbbak a környezetük számára,mint hiszik"

Ehhez nem kell "Seth-hívőnek lenni", hogy észrevegye az ember :D


"Nem tudom,hogy a mély,belső kétely,az ezzel kapcsolatos erős,de alattomos hiedelmek tekintetében mennyire alkalmazható ez a kondícionálás."

Jó kérdés, én is ezen gondolkodom...

  Előzmény: Richárd [27] (2009-06-01 15:23:18)
 
Richárd | 2009-06-01 17:01:10 Válasz erre Adatok E-mail (28)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Nem tudom,hogy a mély,belső kétely,az ezzel kapcsolatos erős,de alattomos hiedelmek tekintetében mennyire alkalmazható ez a kondícionálás.

Nekem pl.visszatérő lopakodó érzetem-gondolatom,hogy"baromság ez az egész",próbálom kondícionálni,de mintha inkább Ő kondícionálna engem.:D

  Előzmény: Mario [26] (2009-06-01 10:27:10)
 
Richárd | 2009-06-01 15:23:18 Válasz erre Adatok E-mail (27)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Erről Seth is beszél valahol,hogy a gondolatot az ellenkezőjére fel lehet cserélni.

Meg amúgy is relatív fogalmak ezek,mi szép,ki okos,stb.,nyilván eltolhatja magát az illető az adott tengelyen valamelyik irányba,ha megváltoztatja a hiedelmeit.

Valahol arról is ír Seth,hogy sokan teljesen téves önképben élnek,pl.vonzóbbak a környezetük számára,mint hiszik,ez nekem kicsit ütközik azzal az elvvel,hogy amit kibocsátasz,az jön vissza,de lehet,hogy az illető belsőbb lénye sugárzik át ilyenkor,amiről nincs tudomása,és ez felülírja a fenti elvet.

  Előzmény: Mario [26] (2009-06-01 10:27:10)
 
Mario | 2009-06-01 10:27:10 Válasz erre Adatok E-mail (26)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Egy Müller Péter könyv (Mit tehetünk magunkért? - Az ember belső lehetőségei), egy neurózisos betegségekkel foglalkozó könyv (Szorongás, fóbiák, pánik) és Aldous Huxley: Szép új világ című regényére gondolva jutott eszembe, hogy "kondícionálással" megváltoztathatók bizonyos hiedelmek. Ha elég sokszor mondogatjuk magunknak, hogy "szép vagyok, ügyes vagyok, okos vagyok", akkor az úgy is lesz, még ha egyébként nem is igaz :)
 
tida | 2009-05-29 18:44:33 Válasz erre Adatok E-mail (25)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Ha van olyan hiedelmed, miszerint a fradi drukkerek verekednek, akkor csak a verekedő fradidrukkereket fogod észrevenni, pedig lehet, hogy ugyanannyi (vagy még több) nem verekedő drukker van.

Ez szerintem is így működhet:)
  Előzmény: Mario [19] (2009-05-29 18:28:36)
 
tida | 2009-05-29 18:42:01 Válasz erre Adatok E-mail (24)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Köszi, akkor közelebb kerültem annak megértéséhez, mire gondolhat Mario sztereotípia ügyben.

Bár számomra az ilyen jellegű hiedelmek nem biztos, hogy könnyebben kezelhetők hiedelemként, mint egy "egyéni", "külön bejáratú" hiedelem.
  Előzmény: Richárd [16] (2009-05-29 18:17:04)
 
tida | 2009-05-29 18:39:27 Válasz erre Adatok E-mail (23)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Olyasmi lehetett:)
  Előzmény: Richárd [22] (2009-05-29 18:34:36)
 
Richárd | 2009-05-29 18:34:36 Válasz erre Adatok E-mail (22)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Erős szinkronicitás-érzetem van.:):)
  Előzmény: tida [20] (2009-05-29 18:33:01)
 
Richárd | 2009-05-29 18:33:51 Válasz erre Adatok E-mail (21)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Igazad van,félreérthető voltam,a rokkant példákat a "határon túli" esetek szemléltetésére szerettem volna előhozni,mint azon a bizonyos határon túllevő állapotokat.Bár,mint tudjuk,csodák létezhetnek,de ebben a valóságdimenzióban mondjuk kar nem nőhet ki,stb.
  Előzmény: Mario [19] (2009-05-29 18:28:36)
 
tida | 2009-05-29 18:33:01 Válasz erre Adatok E-mail (20)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Megelőztél, épp be akartam írni azt a részt, ahol ezekre a határokra kitér Seth.

"Ha megtanulod megragadni a hatalomnak ezt az érzetét, a leghatékonyabban tudod majd felhasználni, hogy kedved szerint alakítsd az élethelyzetedet - ismétlem, a teremtményléted által megszabott korlátok között. Ha például valamelyik végtagod nélkül jössz a világra, a jelenben való hatalmad nem tudja automatikusan regenerálni ebben az életedben, bár a valóság más rendszereiben természetesen a helyén van a kérdéses végtag."

A szem. val. term. II. 155.o. (656.ülés)
  Előzmény: Richárd [18] (2009-05-29 18:25:50)
 
Mario | 2009-05-29 18:28:36 Válasz erre Adatok E-mail (19)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

"bizonyos határokon belül"

 

Szerintem amiket említettél, nem tartoznak ezen határokon belülre.

De jó a példád! Ha van olyan hidelmed, miszerint a fraddi drukkerek verekednek, akkor csak a verekedő fradidrukkereket fogod észrevenni, pedig lehet, hogy ugyannyi (vagy még több) nem verekedő drukker van. Szvsz ezt kibeszéltük :)

  Előzmény: Richárd [18] (2009-05-29 18:25:50)
 
Richárd | 2009-05-29 18:25:50 Válasz erre Adatok E-mail (18)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

De hol vannak,melyek azok a bizonyos határok?:)

Csak kötözködöm,gondolom,rokkant esetekre,kéz-láb nélküli születésekre,efféle helyzetekre gondol itt Seth.:)

  Előzmény: tida [17] (2009-05-29 18:22:14)
 
tida | 2009-05-29 18:22:14 Válasz erre Adatok E-mail (17)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"Minden, lényedben érzett tehetség fejleszthető, de csak, ha el is szánod rá magad. Az elhatározás egyszerű lépése mozgósítja a tudattalan mechanizmusokat."


"Sehol sincsenek megrajzolva a tapasztalatok ösvényei. Nincs olyan út, ahonnan ne vezetne ösvény egy másik úthoz. Bármely pillanatban hozzáférhetsz a lehetséges történések legmélyebben lüktető ütőereihez. Ebben jelentős segítségedre a képzelőerőd, melynek révén megnyílhatsz az ilyen eseménysorok útvonalai előtt, majd a megvalósításukra fordíthatod."


"Fel kell ismerned, hogy valójában egy vagy a sok lehetséges te közül. Tapasztalatod hiedelmeid eredménye.  Idegrendszered felépítése szükségessé teszi egy bizonyos fókusz kiválasztását, hogy tudatos elképzeléseiddel szemben lehetséges vagy rejtve maradjon a többi tapasztalatod. Változtasd meg a hiedelmeidet, és bizonyos határokon belül bármelyik lehetséges ént valóra válthatod."A személyes valóság természete II. 150-151 o. (655.ülés)
 
Richárd | 2009-05-29 18:17:04 Válasz erre Adatok E-mail (16)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Mondok én:a cigányok bűnözők,meglopnak.Vagy a fradi drukkerek szeretnek verekedni,agresszívek.

Ezek sztereotípiák,és valljuk be,rendelkeznek némi valóságteremtő erővel,viselkedhetnek hiedelemszerűen.:)

  Előzmény: tida [13] (2009-05-29 17:11:32)
 
Richárd | 2009-05-29 18:14:26 Válasz erre Adatok E-mail (15)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Ezzel kb.egyetértek,korrekt magyarázatnak tűnik a kemény-puha viszonylatban.:)
  Előzmény: Mario [12] (2009-05-29 16:30:00)
 
tida | 2009-05-29 17:55:54 Válasz erre Adatok E-mail (14)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Szerintem úgy lehetne megfogalmazni a hiedelem jelentését, hogy "elvárás a valóság működésével kapcsolatban"

Szerintem elsősorban egy "meggyőződés" a valóság valamely szegmensével kapcsolatban, ami aztán automatikusan elvárássá válik.

Idézet: "Ha viszont úgy gondolod, hogy az emberek gonoszak, ezt nem leszel képes hiedelmeként vizsgálni, hanem a valóság egyik fennálló körülményének fogod tartani." A szem. val. term. II. 152.o. (656.ülés)

Érdekes ez az Eltés meghatározás, először nekem is az ugrott be a sztereotípiáról, hogy valamilyen klisészerű csoporthiedelem. Bár nekem inkább a "besűrített" jelző jutott róla eszembe, nem a "felhigított".:)

Egyébként arról, hogy mi nehéz és mi könnyű, azt gondolom, ez is hiedelem, meggyőződés kérdése lehet.:)
  Előzmény: Mario [12] (2009-05-29 16:30:00)
 
tida | 2009-05-29 17:11:32 Válasz erre Adatok E-mail (13)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Mondanál egy konkrét sztereotípiát?
  Előzmény: Mario [12] (2009-05-29 16:30:00)
 
Mario | 2009-05-29 16:30:00 Válasz erre Adatok E-mail (12)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Szerintem úgy lehetne megfogalmazi a hiedelem jelentését, hogy "elvárás a valóság működésével kapcsolatban", tehát "a valóságnak így kell működnie és punktum!". Egyfajta Szabályféleség, és egyben a világ leírásának működése.

A sztereotípia is hasonló (általánosítás, kategorizálás).

Egy ELTE-ről származó dokumentumból:

„a sztereotípiák társadalmi csoportoknak vagy rétegeknek tulajdonított jellemzőket foglalnak magukba”, melyek társadalmilag elfogadott hiedelemrendszereket alkotnak; a sztereotípia maga pedig szociális kategóriák mentális reprezentációja".

A sztereotípiákat ismerjük, és tudunk változtatni rajtuk, mármint hogy a gondolkodásunkban ne játszanak akkora szerepet. Ezért "puha" :)
A hidelmeket felismerni is nehezebb, de lehet változtatni rajtuk (Seth szerint). Ez pedig ezért "kemény" :)

  Előzmény: tida [11] (2009-05-29 16:16:27)
 
tida | 2009-05-29 16:16:27 Válasz erre Adatok E-mail (11)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Szerintem is hiedelmek, de nem tudnám definiálni a szó jelentését, még akkor sem, ha megnézem az eredetét. Görög eredetű nyomdaipari kifejezés, sokszorosításra szolgáló nyomóforma elnevezése.
Más értelmezésben meg merev egyformaság, változatlan ismétlődés, gépiesség (Bakos F. Id. szavak szótára), egyéb forrás szerint (net) felszínesen általánosító vélemény.
 
tida | 2009-05-29 16:02:34 Válasz erre Adatok E-mail (10)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

"felhigított"? "puha"?

Milyen egy besűrített hiedelem, és milyen egy kemény hiedelem? :))))

Komolyan érdekelne, mit értetek e jelzők alatt. :)
 
Richárd | 2009-05-29 14:39:47 Válasz erre Adatok E-mail (9)
Eddigi hozzászólásai:
2614 db

Szerintem olyasmi,előkép,elvárás,hiedelemféleség,puha hiedelem,hiedelem.

  Előzmény: Mario [8] (2009-05-29 14:04:05)
 
Mario | 2009-05-29 14:04:05 Válasz erre Adatok E-mail (8)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

A sztereotípiák egyenlők a hiedelmekkel?
Vagy inkább "felhigított" hiedelmek?
 
tida | 2009-05-29 08:57:36 Válasz erre Adatok E-mail (7)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

" Amikor e természet kinőtte a keretrendszert, otthagyta azt. Az összes hitet, mely valaha olyan legitimnek tűnt, most már akadályozónak látta, s azok minden fogyatékossága tisztán kivehetővé vált. Míg követte a keretrendszert, semmi sem tudta volna eltántorítani attól, és itt (megérintve a fotót), ennek a gyereknek a képén már megvan a tántoríthatatlan természet, a nagyszerű spontaneitás, mely olyan struktúrát keres, ami lehetővé fogja tenni annak növekedését, és mégis megadja a biztonság illúzióját."

Az "ismeretlen" valóság I. 7.o.
 
Mario | 2009-05-02 12:42:21 Válasz erre Adatok E-mail (6)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

Bennem csak most tudatosult :)
  Előzmény: atta [5] (2009-05-02 09:05:09)
 
atta | 2009-05-02 09:05:09 Válasz erre Adatok E-mail (5)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Ez magától értetődik.
  Előzmény: Mario [4] (2009-05-01 20:04:15)
 
Mario | 2009-05-01 20:04:15 Válasz erre Adatok E-mail (4)
Eddigi hozzászólásai:
666 db

A kérdés ugye az volt, hogy miképp lehet megváltoztatni a hiedelmeket. Szerintem először tudatosítani kell őket ("Ismerd meg önmagad") úgy, hogy körbenézünk a környezetünkben. Pl. megvizsgáljuk a barátainkat, és az alapján magunkat is ("Madarat tolláról...").

  Előzmény: atta [3] (2009-05-01 19:08:18)
 
atta | 2009-05-01 19:08:18 Válasz erre Adatok E-mail (3)
Eddigi hozzászólásai:
1449 db

Köszönöm! Pont ezekre gondoltam! Még nem volt időm megkeresni őket, így könnyebb lesz. :)

Érdekes az a rész amit idéztél. Ha a végtelen valószínűségek lehetősége felől nézzük a kérdést, teljesen logikus, hogy az ideák megváltoztatása egyszerűen a lehetséges énjeink közötti választást jelenti.
  Előzmény: tida [0] (2009-05-01 12:16:42)
 
tida | 2009-05-01 16:59:24 Válasz erre Adatok E-mail (2)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Hiedelmek a többdimenziós Én vonatkozásában:

... amint megváltoznak az ideáid,, amint egy valószínű szelf felé mozdulsz el, és amellett mint hivatalos szelfed mellett döntesz, valószínű cselekedetek gazdag tárházával fogsz rendelkezni mindig, melyből választhatsz. ...

... Gyakran például nagyon jól kezelitek a valószínűségeket, miközben tudatosan vakok maradtok rájuk a koncepcióitok miatt. Más szinteken mindazonáltal még ekkor is a saját tudatos szándékaitokat fogja követni tudattalan reakciótok. ... Ha például a céljaid nem foglalnak magukban betegséget, és ha mégis hiszel a fertőzésben, automatikusan el fogod kerülni azokat a körülményeket, melyek járványokhoz vezetnek. ...


Az "ismeretlen" valóság I. 202.o.
 
tida | 2009-05-01 12:17:32 Válasz erre Adatok E-mail (1)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Elnézést az összevisszaságért, amikor írtam, nem így nézett ki.:)
  Előzmény: tida [0] (2009-05-01 12:16:42)
 
tida | 2009-05-01 12:16:42 Válasz erre Adatok E-mail (0)
Eddigi hozzászólásai:
3359 db

Néhány rész fellelhetősége a Seth könyvekben a hiedelmek megváltoztatásának módszereiről:

Hiedelmek kihajítása                                                              A szem. val. term I. 84.o.
Gondolatok követése (intellektuális természetű hiedelmek)                                     69.o.
"háromágú módszer" ellentétes érzelmek gerjesztése                                             96.o.
(nem kizárólag intellektuális természetű hiedelmek)
Múlt átszervezésével                                                              A szem. val term. II. 160.o.
A jelen hatalompontjából képzelve a jövőt                                                              162.o.
Összpontosítás                                                                                                    152-154.o.
Természetes hipnózis                                                                                           169, 170, 173.o.
 
 
1 |
db/lap


© 2003-2020. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség